Ga voor meer kleur in huis!

Inspiratie tijd: 4 minuten

Langzaamaan durven wij Nederlanders steeds iets meer kleur in huis toe te voegen. Het is allang niet meer alléén maar wit met een toefje grijs hier en daar. Bij de meeste mensen is er in ieder geval wel wat kleur te vinden, al is het wel nog vaak een enkel voorzichtig wandje die een kleurtje of behangetje krijgt. Maar hoe tof is het om niet meer bang te zijn voor kleur! Je wordt er per slot van rekening zo gelukkig van. En het voegt onmisbaar veel toe aan je interieur.

Met de volgende 3 tips ga ik je helpen de perfecte kleur(en) uit te kiezen voor jouw woning zodat je nooit meer bang hoeft te zijn voor kleur!

Durf te combineren

Je wil iets met kleur, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Past het allemaal wel bij elkaar en wordt het niet te druk? Als je de volgende basis regels in gedachten houdt dan gaat het helemaal goed komen.

Bedenk je dat je altijd twee hoofdkleuren hebt. Deze kleuren bepalen 50% van de kamer met bijvoorbeeld de kleur van de muren, gordijnen en het vloerkleed. Daarna heb je 2 bijkleuren, die 30% voor hun rekening nemen. Denk hierbij aan de bank en tafeltjes. En dan als laatste de accentkleuren van 20% voor de accessoires als kussens.  Zie dit als een bord spaghetti met een saus en ballen 😉

Om zeker te weten dat de kleuren die je hebt uitgekozen goed bij elkaar passen zijn er simpele regels die je even moet weten en dan nooit meer vergeet. Zo heeft iedere kleur en eigen nummer. Deze nummers zijn er niet zo maar! Ze zeggen je namelijk iets over de mengverhouding tussen de lichtheid, de verzadigdheid en de kleurtoon. Oftewel, hoeveel wit, zwart en kleur er in de verf gemengd zit.

Lichtheid: S 7010 – Y10R

Verzadiging: S 7010 – Y10R

Kleurtoon: S 7010 – Y10R

                                eigen werk

Tip 1

Wil je een harmonische kleurcombinatie ga dan voor kleuren die dicht bij elkaar liggen doordat ze dezelfde kleurtoon hebben.

      

                                        fabmood.com                                                                                                        homestolove.com.au

 

Ook kun je kiezen voor kleuren die dezelfde lichtheid en verzadiging hebben.

          

                             theordinarylovely.com                                                                                                  athomewithashley.com

Je kunt hiervoor heel handig de kleurencirkel gebruiken. Kleuren die hierin dicht bij elkaar liggen zijn harmonisch goed te combineren. Let wel op dat je altijd met de klok mee je kleuren uitzoekt!

                                       eigen werk

Tip 2

Heb je het gevoel dat je wel iets meer aandurft met kleur, dan kun je er ook voor kiezen om voor kleurtonen te gaan die wat verder uit elkaar liggen. Denk hierbij aan het combineren van kleuren door te spelen met een koude en een warme kleur. Of een donkere met een lichte kleur.

                              eigen werk

Een donkere kleur wordt donkerder en valt meer op in combinatie met een lichte kleur.

Het wordt nog leuker als je complementaire kleuren met elkaar gaat combineren. Als kleuren complementair zijn vragen ze wel allebei om aandacht, dus hier moet je wel rekening mee houden! Het maakt je kleuren pallet hierdoor heel spannend maar voor sommige is dit iets te onrustig.

                            eigen werk

Tip 3

Je kunt je kleurinspiratie werkelijk overal uit halen! Verzamel beelden die je mooi vind en maak hier een collage van. Als je eenmaal je favoriete beelden bij elkaar hebt liggen ontdek je vanzelf je eigen kleurkaart en kun je deze erbij maken. En klaar is kees! Hop naar de winkel en lekker aan de slag met de roller en kwast.

 

                                                    eigen werk

 

Comments

comments

More from Meike Snijder @styling_district

We love kerst! Binnenkijken in kersthuizen

Dit jaar kunnen we allemaal wel wat extra gezelligheid gebruiken met de...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *