Duurzaam wonen: hoe werkt dat?

Inspiratie tijd: 3 minuten

Tegenwoordig lijkt het haast wel een trend: duurzaam wonen. Ondanks het feit dat het wel een trend of een hype lijkt, biedt het talloze voordelen! Er worden namelijk vaak producten gekozen die goed of beter zijn voor het milieu. Maar hoe werkt dat nou precies? Wanneer woon ik op duurzaam? Waar moet ik rekening mee houden? Ik was erg nieuwsgierig en ging het onderzoeken.

Hoe werkt duurzaam wonen nou precies?
Zoals ik net al zei biedt duurzaam wonen veel voordelen. Er zijn verschillende manieren te bedenken voor duurzaam wonen. Zo kan er gekozen worden voor gerecyclede materialen. Als je daarvoor kiest in plaats van de nieuwste materialen (hightech materialen), dan zet je al een stap richting een duurzamer huis. Dit betekent niet dat je alleen maar oude, tweedehands spullen moet kopen. Juist de combinatie van nieuw en oud zorgt namelijk voor een leuke uitstraling! Probeer er bijvoorbeeld eens op te letten waar een bepaald meubel van gemaakt is. Wat voor een materiaal? Waar komt het vandaan? Hoe moet ik het onderhouden? Blijf jezelf zulke vragen altijd vragen, voordat je een product aanschaft!

De eerste stap is al gezet. Je bent alert op het feit of het duurzaam is of niet. Het is van belang om je niet al te veel te laten beïnvloeden door de vele trends die er op dit moment lopen. Kijk naar je eigen smaak en bepaal vervolgens wat je wilt hebben! Een trend is vaak niet voor een lange duur, wat inhoud dat de materialen die bij de trend gebruikt worden niet lang mee gaan of geen duurzaam recycle proces hebben.

Voordelen van duurzaam wonen
Duurzaam wonen biedt meerdere voordelen. Je bespaart een hoop kosten en het is goed voor het milieu zijn de bekendste voordelen. Een ander voordeel, waar je misschien nog niet eens aan hebt gedacht, is dat het je een stuk creatiever maakt wanneer je kiest voor duurzaam! Je gaat écht je persoonlijke smaak achterna en zo kom je tot de meest unieke ideeën en creaties.

Tot nu toe hebben we het alleen maar gehad over hoe je duurzaam kan wonen door middel van keuzes met betrekking tot meubels, materialen, het volgen van trends etc. Wat je ook niet mag vergeten is het belang van het besparen van bijvoorbeeld energie. Dit gaat natuurlijk hand in hand met de andere aandachtspunten!

Maak je eigen meubels!
In sommige gevallen kan je zelf ook nog wat doen, namelijk het maken van je eigen meubels. Uiteraard geldt dit niet voor elk meubelstuk, maar wat vind je bijvoorbeeld van dit bed? Gemaakt van pallets!

Photo by Creamy Life.
pallet-bed2

Je kunt nog zoveel meer met pallets!

wall-mounted-shelves-from-whole-pallet

vertical-pallet-garden-768x1024
Photos by Homedit.

 

En, eigenlijk heeft dit ook wel wat. Vind je niet? Dit duurzame beddengoed van Yumeko heeft niet alleen een prachtige uitstraling, maar je slaapt er ook nog eens heerlijk op! 

duurzaam-beddengoed-Yumeko

 

duurzaam-beddengoed-Yumeko3

 

Ben jij al actief bezig met duurzaam wonen? Maak je bijvoorbeeld je eigen meubels of doe je het op een andere manier? Let us know!

Comments

comments

More from Marielle Wielheesen

Voorproef woontrends 2016: rond en ovaal in je interieur

Geef je interieur iets extra’s met ronde en ovale vormen Ondertussen zitten...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *