Thuis energie besparen tijdens je vakantie

Inspiratie tijd: 2 minuten

Energie is een flinke kostenpost. Je hebt het vast ook gehoord: per 1 juli gaan de energieprijzen waarschijnlijk weer stijgen. En helaas valt dat dus nét in het vakantieseizoen. Een goede reden om je verbruik dus eens goed onder de loep te nemen. Want je wilt natuurlijk niet op het strandbedje liggen terwijl je lege huis toch nog energie vreet. Met deze tips zorg je ervoor dat je verbruik tot het minimum wordt beperkt.

#1 Unpluggen!

Haal alle stekkers uit het stopcontact voor je vertrekt. Mocht je het nog niet weten: je telefoonoplader verbruikt ook energie als je telefoon er niet op is aangesloten. Hartstikke zonde dus. Loop voor je vertrekt een rondje door het huis en haal alles uit het stopcontact. Dit verkleint ook nog eens het risico op brand.

#2 Zorg dat de koelkast leeg is

Een koelkast vraagt erg veel stroom dus je doet er goed aan hem uit te zetten voor je op vakantie gaat. Natuurlijk kun je je etenswaren niet ongekoeld laten liggen (moet je de geur eens voorstellen als je thuiskomt!), dus zorg dat hij leeg is. Maak alle restjes op, dat scheelt ook nog eens boodschappen voor je vertrekt. Laat de koelkast als hij uit staat wel open staan, zodat hij frisse lucht krijgt.

#3 Ook de vriezer mag uit

Wat voor de koelkast geldt, geldt ook voor de vriezer. Zie je vakantie als reden om eens per jaar de vriezer eens te ontdooien en leeg te halen. Wie weet wat je tegenkomt… De vriezer ontdooien is eens in de zoveel tijd sowieso niet verkeerd, want dat gaat ijsvorming tegen en wanneer er teveel ijs is vraagt hij meer energie. Ook de vriezer zet je open als je weggaat, anders krijg je vieze luchtjes.

#4 Schakel de thermostaat uit

Niets is zo veranderlijk als het weer, vooral in Nederland. Zo kan het zomaar zijn dat het ineens koud wordt en de verwarming uit zichzelf aanspringt. Zet je (slimme) thermostaat dus uit, want het is zonde als je huis wordt verwarmd als jij er niet bent.

#5 Ook de boiler mag uit

Warm water heb je niet nodig als je er niet bent toch? Warm douchen doe je wel in je hotel. Schakel de boiler uit, want anders blijft deze het water verwarmen terwijl jij honderden kilometers verderop bent. Zonde!

#6 Maak gebruik van tijdschakelaars

De meeste inbraken vinden plaats in het vakantieseizoen. Inbrekers hebben het al snel door als de lampen wekenlang uitblijven en slaan meteen hun slag. Maar de lampen de hele dag laten branden is ook niet zo fijn voor je portemonnee. De oplossing? Timers!

#7 Zoek een goede energieleverancier

Goedkope energie begint natuurlijk al bij de bron. Energieleveranciers stunten veel met hun prijzen, dus het heeft misschien wel zin om eens in je energiecontract te duiken. Geen leuk klusje, maar op het strand heb je er waarschijnlijk tijd genoeg voor ;-).

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Unieke salontafel en bank in één van Home@Home?

Hoi allemaal! Vandaag vertel ik jullie het een en ander over de...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *