Je gazon in vorm krijgen in de lente

Inspiratie tijd: 3 minuten

De lente is onderweg en het gazon komt langzaam weer uit zijn winterslaap. Hier zijn onze belangrijkste gazontips om het hele seizoen te genieten van een gazon dat barbecues en feestjes waardig is!

Tip 1: Optimaliseer de gezondheid van de bodem

Nu de lente in zicht is, wordt het tijd om inzicht te krijgen in de gezondheid 

Aan het eind van de winter wil je vast weten hoe de bodem eraan toe is. Middels een pH- kit kun je snel ontdekken wat de pH-waarde van je gazon is, aldus de zuurtegraad. De ideale pH waarde ligt voor je gazon tussen de 5,5 en 6,5. Onder de 5,5 heb je een te zure bodem en boven de 6,5 een te base bodem. Nu vraag je jezelf misschien af, wat moet ik doen bij een te zure bodem en wat bij een te base bodem? 

Allereerst, een te zure bodem. De pH-waarde van een bodem die te zuur is ligt altijd tussen de 1 en 5,5. Dit resulteert vaak in een een gazon met meer mos & onkruid. De oplossing is simpel: strooi kalk op het gazon om het meer base te krijgen. Hierdoor zal het gras sneller groeien dan het mos. 
Is je bodem te base? Dan loop je risico dat het gras niet goed voedingsstoffen zal opnemen de komende tijd. Ook hier is de oplossing simpel: heb geduld. Over tijd zal de bodem wel verzuren, dit is een natuurlijk werking. Wil je het proces toch versnellen? Overweeg dan om het gazon 2 à 3 keer per jaar te bemesten. 

Tip 2: Goede voorjaarsbemesting voor groen gras

Het voorjaar betekent je gazon een boost geven om uit de winterslaap te komen. Een lente meststof geeft het gras namelijk een goede start en stimuleert de wortelgroei. Een belangrijke tip bij het kopen van de voorjaarsbemesting is dat het belangrijk is dat je een meststof zoekt die magnesium bevat. Dit speelt namelijk een belangrijke rol speelt voor de diepgroene kleur van het gras. Zo kun je online bij MOOWY meststoffen kopen die alle benodigde voedingsstoffen heeft voor het voorjaar. 

Tip 3: Kale plekken herstellen voor een volle grasmat

Een 3e tip voor het gazon na de winter is het herstellen van de kale plekken. Het is zeer mogelijk dat je gazon er wat dunnetjes bij ligt of dat er zelfs meerdere kale plekken zichtbaar zijn. Het is van uiterst belang om in het voorjaar deze kale plekken direct opnieuw in te zaaien met graszaad. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat onkruid en/of mos je gazon zal gaan overmeesteren. Hiervoor bevelen we een snel herstellend graszaad van MOOWY aan na de winter. Dit graszaad vestigt snel en zorgt voor een dichte grasmat. 

Zodra je hebt gezaaid is het verder nog belangrijk om het gras een week lang te blijven bewateren. De eerste maaibeurt zal plaatsvinden zodra het gras minimaal 5 cm hoog is. 

Ben jij al klaar om met je gazon aan de slag te gaan? Good luck! 😉

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

De perfecte eyecatcher: een haard of kachel!

Een haard of kachel… dé perfecte eyecatcher in huis als je het...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *