Je eigen huis nog meer van jezelf maken: dat is een mooi streven. Met een verbouwing kun je het hele pand naar je eigen hand zetten. Zo weet je zeker dat je elke ochtend wakker wordt in het huis van je dromen. Maar hoewel het doel mooi is, is de weg er naartoe net zo belangrijk. Tijdens een verbouwing kan er van alles gebeuren. Wat doe je met je meubelen, en hoe denkt je verzekering daar over?
Woonverzekeringen: veel uitsluitingen en verschillen in dekking
Tijdens een verbouwing zijn de risico’s voor een verzekeraar heel anders dan als het huis in een ‘normale’ staat is. Daarom staat er in de polisvoorwaarden van zowel de inboedel- als de opstalverzekering dat er uitsluitingen zijn tijdens een verbouwing. De meeste schades zijn nog wel gedekt: brand, overstromingen, of stormschade valt nog steeds onder de standaarddekking.
De meeste uitsluitingen zijn een gevolg van een grote verandering. Als het huis zodanig verbouwd wordt dat de bewoners een tijdje ergens anders wonen, is de kans op diefstal en vandalisme groter geworden. Dan zijn schades die door vernieling of inbraak ontstaan, niet verzekerd. En heb je tijdelijk geen ramen? Dan is schade door het weer ook niet gedekt.
De precieze dekking en de uitsluitingen daarvan verschilt altijd per verzekeraar. Het is daarom altijd goed om de polisvoorwaarden door te nemen voor je gaat verbouwen. Misschien kom je er dan achter dat je bij een andere verzekeraar veel beter verzekerd bent. Af en toe woonverzekeringen vergelijken loont sowieso, maar als je gaat verbouwen is het extra verstandig om verschillende polisvoorwaarden naast elkaar te leggen.
Wat als je meubelen het huis uit moeten?
Soms is de verbouwing zodanig groot, dat je niet alles in je huis kunt laten staan. Geen nood, er zijn oplossingen in de vorm van het huren van een garagebox. Belangrijk om te weten: de meeste garageboxen zijn niet verantwoordelijk voor de verzekering van de spullen die je daarin opslaat. Een buitenhuisdekking is ook niet voldoende. Je kunt vaak wel een verzekering afsluiten bij het huren van zo’n box, maar is dat echt nodig?
Niet altijd. Veel inboedelverzekeraars hebben een clausule in de polisvoorwaarden staan, waarmee tijdelijk elders opgeslagen inboedel ook is verzekerd. Hier kunnen wel beperkingen aan verbonden zitten. Denk dan aan een maximaal schadebedrag dat vergoed wordt, of een bepaalde periode dat deze dekking geldig is. Ook hier geldt weer: controleer de polisvoorwaarden van je verzekeraar. Neem hoe dan ook altijd contact op met je verzekeraar. Als deze niet op de hoogte is van de opslag, is er sowieso geen dekking.
Een paar laatste tips
Verbouwen neemt een hoop rompslomp met zich mee. Je moet een hoop regelen en het is logisch dat je niet meteen aan alles denkt. Daarom nog enkele tips om het zo soepel mogelijk te laten verlopen:
- Controleer de aannemer van tevoren. We kennen allemaal de horrorverhalen waarbij niet werd geleverd wat men beloofde, er meer schade dan verbouwing is ontstaan, of andere gruwels. Lees reviews en controleer of de aannemer een Construction All Risk-verzekering heeft, ook wel een CAR-verzekering genoemd. Deze zorgt ervoor dat schade ontstaan door een verbouwing vergoed wordt door de aannemer.
- Komen er vrienden helpen? Gezellig! Maar ook goed om te weten dat schade die zij aanrichten niet snel door je verzekeraar opgepakt wordt. Daarom is het verstandig om te controleren of je vrienden een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Vergeet ook niet te vragen wat ze graag willen drinken, dat is wel zo netjes.
- Het worst case scenario: de hele verbouwing is klaar, maar rampzalig geleverd. Het is dan altijd jouw woord tegen dat van de aannemer, en dat is een lastige situatie. Voor een paar euro per maand heb je al een rechtsbijstandverzekering die je bijstaat als je het geheel naar juridische hoogtepunten moet escaleren.
- Geef de verbouwing altijd door aan je verzekeraars, ook als deze voorbij is. Je huis is nu meer waard, en je wil niet onderverzekerd zijn! Vul dus – al dan niet samen met je verzekeraar – een nieuwe herbouwwaardemeter in. Zo maak je van je vernieuwde huis een veilig thuis.
We hopen dat deze informatie je op weg heeft geholpen. Succes!