Servies uitkiezen: waar let je op?

Inspiratie tijd: 4 minuten

Het kiezen van een mooi servies, het voelt als een keuze die je in één keer goed moet maken, zodra je op jezelf gaat, of juist als je gaat samenwonen of trouwen. Allereerst maak je de keuze: kies ik voor een betaalbaar servies, die ik dan na een aantal jaren weer kan omwisselen voor een nieuwe. Of ga ik toch voor dat mooie, totaal complete servies van een bekend merk. Hoewel het verleidelijk is een betaalbaar servies van Xenos of Ikea te kiezen vanwege de prijs blijft of wordt de optie (wellicht later) voor een degelijk, kwalitatief goed servies van een topmerk wel aantrekkelijk. Waarom eigenlijk?

Mix & match

Als men vroeger ging trouwen kreeg je vaak een compleet servies cadeau, van jus-schaal, eierdoppen tot borden en serveerschalen. Ondanks wij tegenwoordig veel items uit zo’n uitgebreid servies niet eens meer gebruiken, heeft het nog steeds iets moois. Het geeft een elegant en chique gevoel, wanneer je een groot diner voorbereid voor familie en vrienden en de tafel is dan smaakvol aangekleed met jouw mooie servies. Misschien is het zelfs wel het nostalgische gevoel wat het speciaal maakt, want hoe trots waren/zijn onze moeders en omi op hun mooie servies.

Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, de één zal er meer mee hebben dan de ander. Maar de grote serviesmerken hebben naast de witte klassieke collecties met bloemen en sierlijke randen tegenwoordig ook moderne, gekleurde lijnen met of zonder print. Waardoor het veel meer mensen aanspreekt. En het leuke is, je ook verschillende collecties combineren, mix & match, daar houden we allemaal wel van toch!

Van Scandinavisch wonen tot Scandinavisch dineren

Een populaire woontrend op het moment is de Scandinavische stijl. En zo zijn er ook een aantal Scandinavische merken die deze stijl doorgevoerd hebben in serviescollecties. Ik vond de webwinkel van Marlie & Felice, en bij deze uitgebreide woon-, tafel- en keukengerei winkel bieden zij veel soorten servies aan. Het Scandinavische merk Iittala heeft allerlei leuke woonaccessoires, zoals vazen, kaarsen en waxinelichthouders, maar ze hebben ook een uitgebreid assortiment servies en glaswerk. Het leuke is dat er allerlei kleuren en prints zijn die je ook goed met elkaar kunt combineren. Dus kies bijvoorbeeld voor licht grijze borden, donker blauwe ontbijtborden en lichtblauwe schalen met transparante glazen. Hoe gezellig wordt de eettafel met al deze mooie kleuren en combinaties!

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

Natuurlijk is dit een zeer persoonlijke vraag, want de één dineert veel uitgebreider dan de ander. Ik denk dat het volgende rijtje wel in iedere servieskast moet staan om voor jezelf alles in huis te hebben maar ook een gezellig uitgebreid diner kan serveren.

  1. Dinerborden
  2. Ontbijtborden
  3. Schaaltjes
  4. Soepborden
  5. Serveerscha(a)l(en)
  6. Kopjes of mokken

Dit is de basis, maar dit kun je altijd aanvullen met gebaksbordjes, waterglazen, wijnglazen en mooie karaffen.

Iittala

De verschillende lijnen van Iittala hebben ieder een eigen karakter, de Tanssi collectie is geïnspireerd door sprookjes en hebben een gekleurde fantasieprint, Kastehelmi kenmerkt zich door de druppels op het glaswerk en is er in verschillende transparant kleuren. De Teema collectie kun je gebruiken als de basis. Dit servies met strakke lijnen is er in allerlei verschillende kleuren, van donkerblauw tot zacht roze.

Verschillende vormen en kleuren combineren

Het leuke is, zoals je op de inspiratiefoto’s van Marlie & Felice kunt zien, dat je al deze lijnen met elkaar kunt combineren. Het geeft een leuk en speels effect om meerdere lijnen en kleuren te combineren. Kies zelf je favorieten, stel het samen en het eindresultaat is dat jouw servies echt uniek is!

Op de website www.marlieenfelice.nl kun je veel van Iittala bekijken om een mooi compleet servies samen te stellen. Ik heb een aantal inspiratiefoto’s geselecteerd om een beeld te krijgen van de combinaties die ze bij Marlie & Felice hebben gemaakt.Wat vind jij van de Iittala servies collecties en ben je geïnspireerd geraakt? Wij hopen van wel!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Marlie & Felice. Alles is geschreven naar onze persoonlijke mening.

 

Comments

comments

More from Marielle Wielheesen

Kunst in je interieur

Met kunst maak je je interieur helemaal af. Door een schilderij op...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *