De kersttafel

Inspiratie tijd: 3 minuten

De kersttafel geeft een extra feestelijke sfeer aan de decembermaand. Wil je uit pakken? Lees dan onderstaande tips en ideeën hoe dat je zo’n kersttafel dekt.

Bepaal de basis kleuren

Start thuis met het bepalen van de stijl en kleuren die je aan gaat houden. Door deze consequent door te voeren op tafel en in de decoratie wordt het een rustig geheel. Het is goed om bijvoorbeeld te kijken naar wat je in de kerstboom aan kleurtinten hebt of wat je in de eetkamer aan sfeer hebt. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke kersttafel met koper, goud of dé kerstkleur: rood! Heb je dit klaar: shoppen maarrrr!

Start met de basis

De kleuren en stijlen van de kersttafel is bepaald. Tijd om te starten met de basis. Begin met een tafelkleed of tafelloper, servetringen en servetten en kies of dat je nieuw servies wilt kopen, het servies aan wilt vullen of het servies gebruikt wat je hebt. Verschillend servies door elkaar is ontzettend sfeervol. Je kunt ervoor kiezen om zelf te bepalen wie waar gaat zitten, koop dan naamkaartjes of maak een kaartje op een andere manier. Daarnaast is het natuurlijk leuk om zelf menukaarten te maken zodat de gasten weten wat er gegeten gaat worden.


Credits: Inrichting-huis.com 

De decoratie

De basis staat? Nu wordt het leuk! Maar ook ontzettend bepalend. De decoratie. Het is met kerst heerlijk om alles uit de kast te trekken, die gekke kerstman, de gouden kaarsen, de glitterende sneeuwpop en tig kersttakken. Maar pas op, er moet genoeg ruimte zijn voor bijgerechten en ruimte voor de gasten om relaxed te kunnen genieten van al het lekkers. Daarnaast wil je dat het klopt dus maak een plan!

Heb je een brede tafel? Je kunt dan kiezen voor meerdere tafelstukken. Maak groepjes van verschillende decoratiestukken of maak een zee aan kaarsen in verschillende maten. Niet zo’n brede tafel? Hang dan een kerststuk aan het plafond zoals een groep kerstballen aan touwtjes, of een hangend kerststuk. Op tafel zet je dan kleinere decoratie neer zoals bloemen, kersttakken, kleine kerstboompjes.

TIP: Kerst is het moment om bloemen te gebruiken. Geen overdaad maar subtiel! Houd er rekening mee dat gasten elkaar aan willen kijken tijdens het diner dus ga niet te ver de hoogte in, houd het subtiel. Het beste kun je bloemen kopen van het seizoen. Dit is beter voor het milieu en vaak een stuk goedkoper. Kies kleuren die passen in het geheel. Het liefst niet te geurig en zoek vooraf op of dat er bloemen zijn die giftig zijn, zeker wanneer er kids komen eten.

Feesttafel dekken
credits: inrichting-huis.com

De etiquette

Een kerstdiner is al gauw chic aangekleed als je je tafel dekt volgens de etiquette. En wanneer je verschillende gangen serveert, breng je ook veel rust en overzicht als je de etiquette aanhoudt. Hierbij de hoofdlijnen.

• De regel voor bestek is dat dit van buiten naar binnen ligt, op volgorde van gebruik. Het bestek voor de eerste gang ligt dus aan de buitenkant.
• Dessertbestek ligt vlak boven het bord.
• Als je gasten hetzelfde bestek voor alle gangen moeten gebruiken, geef je dit van tevoren even aan.
• Glazen voor water, witte wijn en rode wijn staan in die volgorde in de rechterbovenhoek.
• Serveer je ook brood bij je kerstdiner? Zet in de linkerbovenhoek een bordje met een botermesje erop.
• Het servet ligt aan de linkerkant van het bord.
• Leg het naamkaartje boven het dessertbestek.
• De menukaart ligt op het bord.

large_ED_v1.66_ATHENA_PUTNUM_tableprep
credits: inrichting-huis.com 

Sfeervolle kerst met een mooie gedekte tafel

Met deze tips voor het dekken en decoreren van je tafel wordt je kerstdiner sfeervol en chic! Zet alleen nog mooie kerstmuziek aan, zorg dat het huis warm en verlicht is en trek een mooie jurk aan om het compleet te maken! Hoe ziet jouw kersttafel er dit jaar uit?

Geniet ervan! Fijne feestdagen! Liefs Jet.

 


 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Written By
More from Jet Henderiks

Een schommel in huis?

Ben je het interieur een beetje zat en wil je graag iets...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *