Waarom kiezen voor vliesbehang?

Inspiratie tijd: 3 minuten

Behang is terug van nooit weg geweest, met het verschil dat de rol van het klassieke behang in snel tempo overgenomen wordt door vliesbehang. Maar wat is vliesbehang nu eigenlijk? Vliesbehang wordt ook wel ‘snelbehang’ genoemd en is behang met een papieren of vinyl toplaag. De onderlaag van dit behang is gemaakt van vlies.

Voordelen

Vroeger was men alleen nog maar bekend met papierbehang, terwijl men nu juist de voorkeur geeft aan vliesbehang. Vliesbehang is namelijk erg snel en gemakkelijk aan te brengen. Bij het klassieke papierbehang lijm je het behang in, wat je vervolgens laat ‘rotten’ (even laten intrekken). Wanneer je het klassieke papierbehang daarna meteen op de muur zou aanbrengen ,zonder het te laten rotten, zet het uit. Het vliesbehang daarentegen hoeft niet zelf te worden ingelijmd. Bij vliesbehang breng je de lijm aan op de wand, waarna het meteen op de muur kan worden aangebracht. Je hebt zelfs geen behangtafel nodig en werkt aanzienlijk sneller. Voor de beginnende behanger is het dus makkelijker om te werken met vliesbehang. Zo kun je vliesbehang zelfs nog verschuiven als het net op de wand zit. Een ander voordeel van vliesbehang is dat het ook weer erg makkelijk van de muur te verwijderen is. Met papierbehang heb je vaak een stoomapparaat nodig om het van de muur te verwijderen. Eenmaal verwijderd blijf je vaak nog zitten met beschadigingen van de muur. Dit in tegenstelling tot vliesbehang; verwijder je dit dan kun je de muur zelfs gewoon weer schilderen. Ook is vliesbehang veel sterker en steviger.

Nadelen

Dat je het vliesbehang makkelijk kan verwijderen brengt ook een nadeel met zich mee. Vliesbehang verwijdert zichzelf namelijk ook makkelijker. Zit er een stukje los? Je trekt het behang snel verder kapot. Kijk hier dus erg mee uit met jonge kinderen en huisdieren.Veel duurdere papierbehangmerken zoals Arte en Elitis kiezen toch nog vaak voor papierbehang. De reden hiervoor is dat je met papierbehang meer reliëf kan maken. Zo zijn er behangetjes met daarin paardenhaarbehang of een leerprint te krijgen.

Welk behang heb je?

Wil je weten of je vliesbehang of papierbehang hebt? Check het etiket, waar het op staat. Is het vliesbehang? Dan staat er een icoontje met een kwast tegen een muur aan. Is het papierbehang? Op het icoontje staat dan een kwast op de tafel. Een andere manier om te kijken met welk behang je nu te maken hebt is om een schuin stukje van het behang af te scheuren. Wanneer je dat stukje in het licht houdt, kun je aan de haartjes (het vlies) het vliesbehang herkennen. Wanneer de haartjes ontbreken, heb je papierbehang.

 Onervaren

Vliesbehang hoef je dus niet in te lijmen, je hebt geen behangtafel nodig en het is makkelijk te verwijderen. De nadelen zijn dat vliesbehang zichzelf verwijdert en dat behangmerken toch geregeld nog voor papierbehang kiezen.  Maar wil je graag als onervaren behanger een mooi behang aanbrengen zou ik kiezen voor vliesbehang.

 

Wat voor behang zou jij graag in je huis willen? Laat het me weten! Liefs, Isa.

 


 

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Budget styling van de slaapkamer

De slaapkamer, deze plek in het huis wordt toch het snelste vergeten...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *