Hygge: Deens woongeluk

Inspiratie tijd: 3 minuten

Wie zich in Scandinavische interieurs verdiept en dan vooral de Deense, kan niet om het woord ‘hygge’ heen. Vrij vertaald staat ‘hygge’ (spreek uit als huu-qe) voor alles wat knus, gemoedelijk en gezellig is. Daar waar je je comfortabel voelt. In Denemarken vertaalt dit zich in goed verlichte huizen, bij voorkeur met open haard, veel brandende kaarsen en juist gekozen design klassiekers. Je interesse gewekt? Lees wat we voor fijn woongeluk van de Denen kunnen leren en hoe je van jouw huis ook een ‘hygge-hoofdkwartier’ maakt.

Levend licht

Denen zijn grootverbruikers van kaarsen. Veel kaarsen. Je vindt ze dan ook met grote getalen in woonkamers, maar ook op kantoor, in vergaderruimtes en zelfs in klaslokalen. Dit ‘levende licht’ zoals de Denen het noemen, is de eerste stap naar een gevoel van knusheid. Los van fijn, flakkerend kaarslicht zijn Denen sowieso geobsedeerd door licht. In het algemeen. Het is voor hen een kunstvorm, wetenschap en industrie. Een Deens interieur kenmerkt zich door zorgvuldig uitgekozen lampen die strategische plekken in een ruimte op een prettige wijze verlichten. Met als vuistregel: hoe lager de lichttemperatuur, hoe meer hygge.

kaarsen_housewareslive
Housewarelive.com

Knus hoekje

Wat ieder huis voor de nodige portie hygge nodig heeft, is een comfortabel knus hoekje (of meer!). Zo’n hoekje waar je je het liefst de hele dag in wilt nestelen. Met zachte kussens, een goed boek en een fijne kop thee. Bij voorkeur bij een raam, in een erker, zodat je over de straat of kamer kunt uitkijken vanuit je eigen, veilige plek. Gedimd licht, omringd door zachte kussens of fijne dierenvachten en een deken binnen handbereik. Daar wil je toch niet meer weg?!

thediyadventures-com
The DIYadventures.com

hos-hother
Hos Hunter

jonas-ingerstedt
Jonas Ingerstedt

Natuurlijke materialen

Het populaire aapje van Kay Bojesen is een prachtig voorbeeld. Denen hebben een voorliefde voor… hout! Een eenvoudig en natuurlijk materiaal wat in veel Scandinavische interieurs terug komt en dus zeker ook in Denemarken. Denk aan het gladde gevoel van een houten bureau, het gekraak van een houten vloer of een mooi vormgegeven houten stoel, hout brengt ons dichter bij de natuur en dat voelt fijn en comfortabel. Net als andere natuurlijke materialen als schapenvachten, (ren)dierhuiden en de andere stukjes natuur die de Denen in grote getalen mee naar binnen slepen en bovendien zorgen voor een hoge aaibaarheidsfactor van je interieur.

hyggekrog_dkronstrand-com
D_Kronstrand.com

Vintage

Oude spullen hebben karakter en een bepaalde nostalgie En daarom passen ze zo goed bij een ‘hyggelig’ interieur waar alles draait om warmte en comfort. En dan niet alleen omdat de aanblik van mooie doorleefde spullen en materialen fijn is om naar te kijken. Vooral omdat de verhalen achter de objecten vaak ook een emotionele waarde vertegenwoordigen. Daarom omringen Denen zich met zorg met spullen die mooi zijn vormgegeven, maar ook ieder een mooie herinnering oproepen.

kay-bojesen-corifeo
Corifeo

Ontspan!

Hygge wordt vaak in verband gebracht met de wintermaanden en dat is niet voor niets. Wanneer de dagen kort en donker zijn en je wel wat extra energie kunt gebruiken helpt een knus interieur je nog beter te ontspannen. Omring je thuis met natuurlijke, met zorg gekozen, spullen en materialen. Dim het licht en steek een aantal kaarsen aan. Trek je terug met een goed boek, een lekker zachte deken en een kop thee in dat ene knusse hoekje en ontspan… zoals een Deen dat kan!

static-scandinavian-com
Static Scandinavian.com

Geïnspireerd op het boek: Hygge van Meik Wiking (The Hapiness Research Institute, Kopenhagen)

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Haal het voorjaar in huis

De dagen worden weer langer, lekker lang licht en de temperatuur gaat...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *