Hoe gaat een alarminstallatie om met huisdieren?

Inspiratie tijd: 3 minuten

Met een alarminstallatie kun je niet alleen inbrekers betrappen, maar ook gasten in de woning die wél welkom zijn zoals huisdieren. Een “domme” bewegingsmelder zal iedere beweging registreren en daarop het alarm af laten gaan. Dat is natuurlijk niet zo handig wanneer je een hyperactieve hond in huis hebt die door de kamer springt. Ook het nachtelijke rondje van de poes kan de rust flink verstoren wanneer het alarm afgaat. Hoe werkt een alarmsysteem met bewegingsmelder eigenlijk, en hoe voorkom je dat jouw kat in de gevangenis belandt?

Houd jouw huisdieren in de gaten

Voordat we bekijken hoe we ervoor zorgen dat het alarmsysteem niet afgaat wanneer je huisdieren hebt, zullen we eerst de voordelen bekijken van persoonlijke bewaking waarbij je juist wel zicht houdt op de huisdieren en andere huisgenoten. Een alarmsysteem kan functioneren op basis van sensoren, je kunt dit systeem ook koppelen aan een IP camera. Die kan niet alleen beweging registreren maar zal ook beelden vastleggen. De combinatie van een bewakingssysteem en IP camera maakt het mogelijk om overal waar je over een internetverbinding beschikt de woning in de gaten te houden. Zo kun je zien of de hond lekker ligt te slapen, en of de kat de krullen van de trap krabt. Dit is uiteraard ook heel praktisch om jouw kinderen in de gaten te houden, bijvoorbeeld wanneer ze thuiskomen van school.

Wel huisdieren, toch geen alarm

Een alarmsysteem maakt jouw woning veiliger, wanneer er onraad is zal het alarm afgaan en de bewoners verwittigen. Dit werkt ook wanneer je van huis bent, dan krijg je een berichtje op je smartphone waarop je de juiste vervolgstappen kunt nemen. Wanneer je ook een IP camera gebruikt kun je de beelden direct bekijken. Mocht jouw hond op de beelden staan terwijl deze vrolijk naar je kwispelt is de bewegingsmelder niet goed ingesteld. Je wilt immers zaken registreren die niet in de haak zijn. Moderne IP camera’s en bewegingsmelders kijken niet alleen naar de beweging van een persoon, dier of object, ze kunnen ook voorwerpen van elkaar onderscheiden.

Wat is een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder is een kleine sensor die beweging registreert. Dit kan op verschillende manieren. Bij een schuifdeur in de winkel wordt niet echt beweging waargenomen, maar een onderbreking van de lichtbron naar de eindbestemming. Als de ontvanger niet verlicht wordt is dat een teken van onderbreking waarop de deur geopend zal worden. Bij een infrarood bewegingssensor wordt de warmte van een voorwerp voor de (onzichtbare) lichtbundel geregistreerd.

Hoe werkt een bewegingsmelder?

Omdat je niet wilt dat een warme auto het alarm doet luiden zul je in de eerste plaats ervoor moeten zorgen dat het alarmsysteem de juiste ruimte registreert. Bijvoorbeeld de woonkamer of de gang in de woning. Daarnaast zijn de sensoren slim genoeg om auto’s en andere voorwerpen te onderscheiden van mensen. De detectie van dieren is een ander verhaal, wanneer de software achter het alarmsysteem daar geen rekening mee houdt kom je geheid in de problemen. Daarom zijn er softwarematige oplossingen bedacht die werken op basis van beeldherkenning. Deze zullen doorgaans functioneren op basis van omvang, kleine bewegende objecten worden gezien als huisdieren en niet als kabouter inbrekers. Wanneer je dus een alarmsysteem laat plaatsen met een bewegingsmelder, zorg er dan voor dat je kunt instellen wat WEL en wat juist NIET geregistreerd moet worden.

Sensoren als zintuigen voor je woning

IP camera’s zijn nog relatief groot en kostbaar, voor een centrale locatie kan het zeker een meerwaarde bieden. Wanneer alleen detectie volstaat kun je met kleine en betaalbare sensoren werken. Die leggen geen beelden vast maar kunnen wel waarnemen wanneer er iemand aan de deur staat te morrelen, of het raam probeert te openen. Er zijn niet alleen bewegingssensoren, je kunt ook sensoren plaatsen die reageren op licht of op geluid.

Alarminstallatie in combinatie met een smart home

Slimme sensoren zien het verschil tussen de huiskat en een inbreker, binnen een smart home kun je nog veel meer bereiken met sensoren. Zo kun je bijvoorbeeld met een lichtsensor de gordijnen automatisch laten openen of sluiten, je kunt ook de verlichting aan laten gaan wanneer het buiten donker wordt. Rookmelders zijn eveneens sensoren die reageren op bepaalde chemische stoffen. Wanneer de rookmelder afgaat kun je ook het alarmsysteem in werking stellen en de lampen aan laten gaan zodat je snel de woning kunt verlaten. Zo maak je de woning een stuk slimmer én veiliger.

Met het juiste alarmsysteem hoef je niet bang te zijn dat het alarm afgaat wanneer jouw huisdieren voor de bewegingsmelder een dansje maken, houd wel rekening met de dansmoves van de interieurverzorger!

 

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Weekly Favourites: de leukste banken van Leenbakker!

Leenbakker: we kennen ze allemaal wel, toch?! Daarom vind ik het leuk...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *