Handige tips voor de inrichting van kleine ruimtes

Inspiratie tijd: 2 minuten

Interieurinrichting is meer dan een stijlconcept kiezen, kleuren selecteren en interieurelementen zoals meubels en accessoires uitzoeken. Ook verlichting draagt haar steentje bij. Meer nog, met de juiste verlichting breng je een ruimte pas echt tot leven. Ben je op zoek naar een manier om je kleine woonkamer of een andere bescheiden ruimte gezellig te verlichten? Wij zetten drie toptips op een rij!

Vermijd één centraal lichtpunt
Als er een ‘fout’ is die we vaak zien terugkomen, dan is het ongetwijfeld de plaatsing van één centraal lichtpunt dat de hele ruimte moet verlichten. Een goed idee als je hopeloos verliefd bent op je salontafel en deze in de kijker wilt zetten, maar minder geslaagd als je een gezellige woonruimte wilt creëren die in evenwicht is en huiselijkheid uitstraalt. Centrale verlichting zorgt namelijk dat ruimtes donker worden. In een kleine ruimte komt het er net op aan de muren te highlighten. Die houd je het best wit of in een lichte tint. Zo maak je de ruimte groter.

Astro Parma

Onmisbaar: aanvullende verlichting
Om aanvullende verlichting kun je niet heen. Het is de manier bij uitstek om je muren (en niet je salontafel!) op efficiënte manier te benadrukken en je interieur gevoelsmatig te vergroten. Daarvoor gebruik je het best verschillende soorten lampen, die je strategisch opstelt. Een tafellamp hier, een wandlamp daar … Hoe meer licht je aan de muren brengt, hoe groter de ruimte aanvoelt. Vermijd daarbij te sterke lichtbronnen – het codewoord voor een geslaagd resultaat is ‘subtiel’.

Artemide Tolomeo

Werk met lichtniveaus
Nog een verlichte raad: gebruik lichtniveaus voor een optimaal verlichte ruimte. Door verlichting van hoog en laag niveau met elkaar af te wisselen, creëer je meer gezelligheid in huis. Je kunt ook experimenteren met direct en indirect licht, hoewel het – we kunnen het niet genoeg herhalen – belangrijk is om vooral de muren eruit te doen springen. Aan de slag!

Comments

comments

More from Marielle Wielheesen

De mooiste inspiratie van Vitra

Ik denk dat alle interieurliefhebbers wel bekend zijn met het merk Vitra....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *