Eigen haard = goud waard

Inspiratie tijd: 3 minuten

Op ons wensenlijstje prijkt al lange tijd een goed functionerende haard in huis. De schouw is er, het rookkanaal ook, dus het wordt hoog tijd om de boel eens grondig te laten inspecteren en ons te laten adviseren welke constructie het beste past. En nu het mooie weer er echt aan lijkt te komen, oriënteren we ons ook vast op een haard buiten huis. Zo kunnen we op twee plekken genieten van een knetterend haardvuur. Ook fan van vuurtje stoken? Lees hieronder waar je om moet denken als je een haard wilt aanschaffen of een bestaande weer werkend wilt maken.

cheminees-caleo.com
Bron

Onderzoek loont

Voor je overgaat tot het plaatsen van een haard of een bestaand kanaal opnieuw gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst het rookkanaal te laten inspecteren. Dit onderzoek wordt vaak met een camera uitgevoerd, waardoor je precies weet of er beschadigingen zijn of slechte voegen die het stoken onveilig kunnen maken. Is de haard al in gebruik? Ook dan is het belangrijk dat het rookkanaal en schoorsteen goed worden onderhouden om risico’s te voorkomen.

Julius 8 vdmerwe.nl
Bron

Binnen haarden

Haarden voor binnen zijn er in verschillende soorten en maten (zie ook het blog van Mariëlle) en in verschillende prijsklassen. De keuze is reuze en helemaal afhankelijk van jouw wensen en smaak. Oriënteer en laat je goed voorlichten welke haard voor jouw interieur het meest geschikt is. Net als het onderhoud is het ook bij plaatsing belangrijk dat je een specialist inschakelt om onveilige situaties te voorkomen.

leemwonen.nl
Bron

Tuinhaarden

Zit je ook graag tot ‘s avonds laat in je tuin? Dan is een tuinhaard ideaal om te genieten van een avondje buitenlucht met een comfortabele temperatuur en gezellige sfeer. Daarnaast is het bij een aantal tuinhaarden ook mogelijk om ermee te barbecueën of de haard ook als (pizza)oven te gebruiken. Mmm… ik ben om!

weltevree_outdooroven_sfeerfoto5
Bron

Prijs en materialenkeuze

Net als de binnen haarden zijn tuin en terrashaarden er in allerlei soorten en maten. Een buitenhaard wordt veelal gemaakt van RVS, staal, beton, steen, gietijzer of een combinatie hiervan. De prijs, maar ook de kwaliteit van tuinhaarden varieert enorm, afhankelijk van de duurzaamheid en dikte van het materiaal dat wordt gebruikt. Sommige haarden kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Al geldt voor de meeste buitenhaarden wel dat het de levensduur ten goede komt als ze in de winter binnen gezet worden.

houtkachel vt wonen
Bron

Makeover.nl
Bron

Veilig stoken

Zorg dat je stookt op een brandvrije, stevige ondergrond. Zo voorkom je dat een buitenhaard kan omvallen. Pas ook op dat er geen (brandend) hout uit de stookopening valt. Het is daarom verstandig om een stenen of stalen ondergrond of vloerplaat onder de haard te plaatsen. Aan alle veiligheidsmaatrelegen voldaan? Vergeet dan vooral niet te genieten. Want eigen haard = goud waard!

 

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Een goede opvulling in je huis

Hoi hoi, hoe is het met jullie? Het is weer tijd voor...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *