Een woonverzekering: waar moet je op letten?

Inspiratie tijd: 3 minuten

Een woonverzekering: je ontkomt het eigenlijk niet. Soms is het best lastig om tot de juiste keuze te komen. Waar moet je op letten? Wat is belangrijk? Welke verzekeringen zijn er precies? In deze blog vertel ik je over twee belangrijke verzekeringen als het om wonen gaat. Hopelijk kan ik je hiermee op weg helpen om te komen tot de juiste verzekering! 

Wat is een woonverzekering precies?  

Een woonverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor jouw woning. Dit is bijvoorbeeld een opstalverzekering of een inboedelverzekering. Later in deze blog zal ik je hier meer over vertellen. Als je kiest voor een woonverzekering zorg je ervoor dat je beschermt bent tegen schade die je woning kan oplopen en zo voorkom je hoge kosten. Het dak, de kozijnen, de vloer, de eettafel, je televisie… het kan allemaal schade oplopen. Je voorkomt een hoop gedoe als je goed verzekerd bent. 

Opstalverzekering

Zoals ik net vertelde valt een opstalverzekering ook onder een woonverzekering. Een opstalverzekering van Alpina bijvoorbeeld. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd en verzekert de schade aan je huis en de bijbehorende onroerende zaken. Dit zijn zaken die niet verplaatsbaar zijn: een ingebouwde keuken, een schuur of schutting die bij je huis hoort, etc. Jouw huis is waarschijnlijk je meest kostbare bezit. Een verzekering is dus echt een must. Met een opstalverzekering is jouw huis verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, storm en brand. 

Inboedelverzekering

Naast een opstalverzekering heb je ook een inboedelverzekering nodig als het gaat om woningverzekeringen. Met deze verzekering wordt eventuele schade aan jouw inboedel (meubels en bezittingen) vergoed. Het is van belang om wel goed te kijken naar wat valt onder deze verzekering. Heb je veel dure spullen, zoals bepaald apparatuur of sieraden? Dan kun je hier bijvoorbeeld een extra verzekering voor afsluiten. 

Opstalverzekering: en nu verder?

Van een inboedelverzekering was ik zelf al wel op de hoogte, maar van een opstalverzekering eigenlijk niet. Is een opstalverzekering verplicht? Is alles meeverzekerd? Wat kost het precies? Zijn er risicofactoren? Deze vragen kwamen in me op en vandaar dat ik een research ben gaan doen en me heb verdiept in opstalverzekeringen. 

Verplicht? 

Een opstalverzekering is wettelijk gezien geen plicht, maar als je een hypotheek gaat aanvragen voor het financieren van een koophuis, eist de geldverstrekker deze verzekering wel. Dus eigenlijk ontkom je er niet aan. Zoals ik al eerder aangaf in deze blog staat een opstalverzekering ook wel bekend als een woonhuisverzekering – wellicht een bekendere term voor je. 

Alles meeverzekerd? 

Op de website van Alpina heb ik veel nuttige informatie gevonden. Ook bijvoorbeeld over de inhoud van deze verzekering. Het keert zich uit als je huis bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak beschadigd wordt. Een van de belangrijkste dekkingen is tegen brand. 

Waarom belangrijk? 

Misschien is het voor de hand liggend, misschien vind je het nog wat onduidelijk… maar ik ben erachter gekomen dat een opstalverzekering extreem belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan een brand. Geen onderdak? Een hypotheekschuld? Allemaal grote problemen waar je lastig bovenop komt, maar wat met een verzekering goed te voorkomen is. 

Wat kost het?

De kosten zijn afhankelijk van je huis en is dus verschillend per huishouden. Op de website van Alpina kun je jouw premie berekenen, dus neem vooral eens daar een kijkje. 

Hopelijk heb ik je met deze blog meer duidelijkheid kunnen geven over woonverzekering en dan met name het belang van een opstalverzekering. Succes! 

 

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Welke interieur musthaves mogen niet ontbreken?

Nu een nieuw seizoen is aangebroken, is het ook tijd om eens...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *