De beste zorg voor je houten meubels

Inspiratie tijd: 3 minuten

Hout is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Geen wonder, hout geeft namelijk een authentieke uitstraling en zorgt ervoor dat de kamer luchtiger aanvoelt. Er is alleen wel een probleem met hout: het is gevoelig en vergt de juiste onderhoud. Om het hout in goede staat te houden zijn er een aantal trucs die je kunt toepassen om jouw houten interieur gezond te houden.

Regelmatig schoonmaken

Hout is een gevoelig materiaal en moet dus zorgvuldig en regelmatig schoongemaakt worden. Om hout schoon te maken kun je het beste groene zeep gebruiken omdat dit geen sporen achterlaat. Voor hardnekkige vlekken waar groene zeep niet tegen kan opboksen, kun je azijn gebruiken. Dit is net wat krachtiger en is dermate geschikt om je meubels te ontvetten. Azijn rekent ook af met nare geurtjes, maar let er wel op dat de azijngeur niet de overtoom gaat voeren dus gebruik het met mate! Een woonkamer die naar azijn ruikt staat niemand op te wachten.

Volg de natuurlijke lengterichting

Als je houten meubels schoonmaakt moet je zoveel mogelijk met de lengterichting van het houtdraad schoonmaken. Hout heeft namelijk een duidelijk patroon en het zou zonde zijn om je houten tafels of stoelen te beschadigen door het authentieke patroon te beschadigen. Als je in de lengterichting schoonmaakt zorgt het er ook voor dat je alle groeven goed meeneemt, wat het hout alleen maar ten goede komt.

Pak vochtvlekken direct aan

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit hoort, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Hout is extreem gevoelig voor vocht, waardoor het dus echt belangrijk is dat je vochtvlekken direct schoonmaakt. Natte vlekken dienen direct droog gemaakt te worden met een schone, droge doek. Het kan gebeuren dat je net te laat bent en er lelijke vochtkringen ontstaan op je houten meubilair. Gelukkig valt hier nog wel wat aan te doen door paraffineolie op de vochtkringen aan te brengen en wat in te wrijven, dit verwijdert het ergste effect van de vochtkringen.

Schuren

Je kent het wel, je hebt je houten meubels grondig schoongemaakt maar die ene vlek blijft er maar op zitten of je gehele tafel blijft maar plakken, ondanks die grote schoonmaak. Op zo’n moment kan schuren een laatste redmiddel zijn. Een geschuurd stuk houten meubilair kan weer voor een lange tijd mee. Zorg er alleen voor dat je niet te enthousiast wordt tijdens het schuren. Wanneer je teveel van je meubels af schuurt kan dat een lelijk effect hebben en dat zou zonde zijn.

Hoewel hout dus wat meer onderhoud vergt levert het wel wat op. Je huis lijkt er knusser, warmer en authentieker door en hout past bijna bij elke interieurstijl. Het is dus niet moeilijk om de geschikte houten meubelstukken te vinden voor bij jou in huis. Ben je nog aan het denken waar in huis je houten meubels wilt hebben? Bekijk dan ons artikel over hoe je hout in verschillende manieren kan gebruiken in huis. Als je op zoek bent naar nieuw houten meubilair kun je op bijvoorbeeld op Shopalike kijken voor een grote hoeveelheid aan houten meubels.

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Weekly Favourites: 5 X kasten van Wolf Möbel

In deze Weekly Favourites laten we je kennis maken met het merk...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *