De beste energiebespaartips

Inspiratie tijd: 2 minuten

Aan het milieu denken is niet alleen goed voor onze aarde, het is ook nog eens fijn voor je portemonnee. In huis gebruiken we tal van elektrische apparaten: wanneer we tv kijken, om te koken en als ’s avonds het licht aangaat. En als het in de winter flink vriest buiten steken we de kachel ook nog eens graag flink aan. Iedere maand betaal je de rekening en aan het eind van het jaar zie je wat je hebt verbruikt. Maar wist je ook dat dat echt wel een stukje minder kan?

Natuurlijk ga je niet de verwarming uitzetten waardoor je zit te verkleumen voor de televisie. Maar een graad lager kan al een hoop schelen. Trek je gewoon een extra trui aan. Maar er zijn ook tal van dingen waar je misschien niet direct aan denkt, maar die wel heel veel energie besparen. Zoals:

  • In de badkamer denk je misschien niet meteen aan besparen, maar wist je dat een minuut korter douchen warm water en dus energie bespaart? Koud douchen is niet fijn, maar elke minuut dat de kraan openstaat spoelt er 8 liter water weg. Reken maar eens uit wat het in een jaar scheelt als je maar een minuut korter douchet!
  • In de slaapkamer kun je het beste zorgen voor voldoende frisse lucht. Dat is niet alleen gezonder wanneer je slaapt, frisse lucht wordt ook weer sneller warm. En dus scheelt het je weer in stookkosten. Laad je je telefoon op naast je bed? Haal de stekker eruit als je telefoon is opgeladen. Dit is ook een stuk brandveiliger.
  • Je keuken staat vast ook helemaal vol met elektrische apparaten. Gebruik je ze niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Verwarm je oven niet langer voor dan nodig is, kook met een deksel op de pan zodat er geen warmte verloren gaat en voorkom ijsvorming in de diepvries. Wil je eten ontdooien? Leg het dan in de koelkast, de kou die vrijkomt helpt bij het koelen en dat scheelt weer energie.
  • In een woonkamer staan gemiddeld 14 elektrische apparaten. Laat je het lampje van je televisie ook altijd branden? Je kunt echt veel energie besparen door apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op stand-by. Spaar- of ledlampen zijn ook een stuk goedkoper in verbruik en plak radiatorfolie achter de verwarming om de warmte binnen te houden. Wanneer je je muren in een lichte kleur schildert reflecteert het daglicht en hoef je minder verlichting te gebruiken. Gordijnen houden de warmte binnen.
  • Op zolder hebben veel mensen de droger en wasmachine staan. Wist je dat je per jaar 80 tot 100 euro kunt besparen wanneer je de was aan de lijn laat drogen in plaats van in de droger?
  • In de tuin hebben veel mensen verlichting, voor een veilig gevoel. Voorkom met een tijdschakelaar dat de lampen overdag onnodig gaan branden en dus energie verbruiken.

Bron: UnitedConsumers

 

 

Comments

comments

More from Marielle Wielheesen

De mooiste inspiratie van Vitra

Ik denk dat alle interieurliefhebbers wel bekend zijn met het merk Vitra....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *