Schouw in betonlook (DIY)

Inspiratie tijd: 3 minuten

Met een lekker wit gestucte schouw zit je altijd goed. Alhoewel? Het is ook wel een beetje saai. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en pakte ik een verfkwast beet. Met als plan een betonlook na te bootsen.

Meerdere technieken

Voor het zover was, heb ik me uitgebreid verdiept in de mogelijkheden en technieken. Zo heb je DIY instructies waarin met twee verschillende kleuren verf wordt gewerkt. Waarbij er wordt gestreken en de tweede en donkere verf met een doek wordt ‘uitgepoetst’. Je hebt ook verschillende stuctechnieken als betoncire of tadelakt, maar dat is echt voor profs. Dus speurde ik nog even verder naar een fijne, simpelere variant voor mijn ‘betonnen’ schouw.

Kalkverf will do the trick

Een makkelijke en mooie manier heb ik gevonden in de vorm van kalkverf. Simpeler kan bijna niet, waardoor ik het iedereen kan aanraden. Het enige wat je nodig hebt, is een goede kalkverf, een grote blokkwast en een ronde kwast voor de randen. En een gladde muur die bij voorkeur niet net is gestuct. Anders eerst even 24 uur wachten en voor onbeschilderde wanden eerst een primer of voorstrijk gebruiken!

kwast

Bron

carte-colori-verfproduct

Ik gebruikte voor onze schouw de kleur ‘Leem’ van Carte Colori waarvan de basis nog altijd op traditionele wijze in Italië wordt bereid. Wist je trouwens dat kalkverf de oudste verf is die er bestaat? Het is een natuurlijk, milieuvriendelijk product dat ‘ademt’. Een poederige en zachte verf, heel geschikt om een warme sfeer mee te creëren.

betonlook-verf

Aan de slag

Zorg voordat je gaat schilderen dat de muren schoon en vetvrij zijn en plak zo nodig houtwerk, plinten en stopcontacten af. Check de muur vooraf op oneffenheden, vul deze waar nodig op en schuur glad. Omdat kalkverf irriterend is voor huid en ogen, droeg ik tijdens het schilderen wegwerphandschoenen en zorgde ik ervoor dat de ruimte goed werd geventileerd. Kalkverf verdun je met water. Je kunt afhankelijk van de kleur zelf bepalen hoeveel water je toevoegt; ik koos ervoor de verf met 20% water te verdunnen voor een fijne dikke eerste (en tweede) laag.

schouwetje

Voor het fijnere werk aan randen en hoekjes werk je met de ronde kwast. Werk de streken gelijk uit, anders loop je het risico dat deze in de hoeken te duidelijk zichtbaar blijven. Daarna de verf met de blokkwast er lekker kris kras opzetten (alsof je een groot kruis schildert en dan door elkaar). Je mag lekker grof en snel werken, met onregelmatige streken want dat levert het mooiste resultaat. Daarbij kun je er voor kiezen om gedeeltes even open te laten en deze iets later op te vullen. Dan wordt het een mooi onregelmatig geheel. Schilder wel je gehele muur zonder pauze, anders blijf je het verschil op je muur terugzien.

Het resultaat: een wand in betonlook

Schrik niet wanneer je de verf net hebt opgezet. Deze oogt veel donkerder en droogt nog een heel stuk lichter op. Voor een mooie dekking heb je zeker een tweede laag nodig, die je vaak al na twee uur droogtijd kunt opzetten. Let er ook hier op dat je de verf weer verdunt. Hoe meer water hoe egaler het eindresultaat, ik koos zelf weer voor zo’n 20% water in verhouding met de verf. Goed laten drogen en klaar is je betonlook! Ik ben heel blij met het eindresultaat en heb al veel complimenten mogen ontvangen over onze ‘betonnen’ schouw.

schouw

Liefs Miranda

Comments

comments

Written By
More from Furnlovers

Stoere meisjeskamer

Kleine meisjes worden groot. Of in dit geval vier. En als je...
Read More

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *